Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

SEXUALITY: Αυτισμός και αυτοϊκανοποίηση. Πού και πώς πρέπει να παρέμβουμε;

SEXUALITY: Αυτισμός και αυτοϊκανοποίηση. Πού και πώς πρέπει να παρέμβουμε;

Η σεξουαλική αυτοϊκανοποίηση είναι μια υγιής σεξουαλική συμπεριφορά και μπορεί να αποτελεί μέρος της σεξουαλικής έκφρασης όλων των ατόμων χωρίς διακρίσεις. Στον αυτισμό όμως, αν εξαιρέσουμε τα άτομα με υψηλό νοητικό δυναμικό, που είναι πιθανό να αναπτύξουν μια ερωτική σχέση, η αυτοϊκανοποίηση είναι η κύρια σεξουαλική συμπεριφορά. Ιδιαίτερα στα αγόρια, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ο αυνανισμός είναι μια πολύ συχνή συμπεριφορά, εξαιτίας της προδιάθεσης που έχουν να ερεθίζουν τις ερωτογενείς ζώνες του σώματός τους, σε συνδυασμό με την έλλειψη άλλων διεξόδων της σεξουαλικής τους ορμής.

Η αλήθεια είναι ότι ο αυνανισμός είναι ίσως η πιο κατάλληλη εκτόνωση της σεξουαλικής ορμής στα άτομα με αυτισμό. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να λαμβάνει χώρα με έναν τρόπο ασφαλή και κοινωνικά αποδεκτό. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρχει ειδική εκπαίδευση αναφορικά με το ζήτημα της αυτοϊκανοποίησης, που να απευθύνεται τόσο στα άτομα με αυτισμό όσο και στους γονείς και τους φροντιστές τους.

Το άτομο με αυτισμό συνήθως δεν ρωτάει. Δεν εκφράζει τις απορίες σχετικά με το σώμα του, τις σεξουαλικές του ανάγκες και την ικανοποίησή τους. Ταυτόχρονα, πολλές φορές, δεν αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μέλος μιας κοινωνίας, ενώ συχνά αγνοεί παντελώς την ίδια και τους κανόνες της. Το αποτέλεσμα είναι να απαντάται συχνά στα άτομα αυτά ο αυνανισμός σε δημόσιους χώρους, καθώς και η χρήση αντικειμένων, στο πλαίσιο των πρακτικών αυτοϊκανοποίησης.

Παράλληλα, πολλές στερεότυπες συμπεριφορές ατόμων με αυτισμό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ανεπιτυχούς απόπειρας σεξουαλικής ικανοποίησης. Σε γενικές γραμμές, η εμφάνιση μιας μη αποδεκτής πρακτικής αυτοϊκανοποίησης, η οποία χρειάζεται παρέμβαση, πυροδοτείται συνήθως από έναν αριθμό καταστάσεων. Αυτές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι: η διαταραχή μιας δομημένης ρουτίνας ή και η έλλειψή της, προβλήματα σχετικά με τη σεξουαλική έκφραση, τα οποία δεν έχουν λυθεί και συνήθως προκύπτουν από τη μη ύπαρξη ειδικής εκπαίδευσης, η έλλειψη ιδιωτικού χώρου, διάφορες τιμωρίες ή ποινές, καθώς και η χρήση κάποιων φαρμάκων.

Η σύγχρονη βιβλιογραφία προάγει την ύπαρξη εκπαίδευσης του σωστού και ασφαλούς τρόπου αυτοϊκανοποίησης. Ουσιαστικά, πρόκειται για τεχνικές εκμάθησης του σωστού χώρου και χρόνου οπού θα μπορεί το άτομο να αυνανιστεί. Επίσης, είναι σημαντικό να μάθει και να καταλάβει την επικινδυνότητα της χρήσης αντικειμένων, καθώς και τη σημαντικότητα της σωματικής υγιεινής.

Όταν ένα άτομο αυνανίζεται σε δημόσιο χώρο, η πρώτη απαραίτητη παρέμβαση είναι να διακοπεί με ηρεμία η συμπεριφορά και να υπενθυμιστεί ο κατάλληλος τρόπος και χρόνος. Στη συνέχεια, αναθέτουμε δραστηριότητες που απαιτούν τη χρήση και των δύο χεριών, έντονη νοητική συγκέντρωση ή ακόμα και φυσική κινητοποίηση, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του ατόμου. Σε δεύτερη φάση, αν υπάρχει ακόμα ένταση και ο χώρος δίνει τη δυνατότητα, υποδεικνύουμε έναν ιδιωτικό χώρο, όπου θα μπορεί να προχωρήσει σε πρακτικές αυτοϊκανοποίησης.

Συνοψίζοντας, τονίζουμε τη σημαντικότητα που έχει η αυτοϊκανοποίηση στην έκφραση της σεξουαλικότητας των ατόμων με αυτισμό. Παράλληλα, είναι σημαντικό να υπάρχει εκπαίδευση και στήριξη των ατόμων αυτών, ώστε να βιώσουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση με ασφαλή τρόπο, μέσα σ’ ένα πλαίσιο κοινωνικής αποδοχής. Πάνω απ’ όλα όμως, είναι απαραίτητος ο σεβασμός στον ιδιωτικό χώρο και τις ιδιωτικές στιγμές των ατόμων αυτών. Ο σεβασμός, δηλαδή, στο δικαίωμά τους στη σεξουαλική ικανοποίηση.

Το άρθρο υπογράφει η Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.


Πηγή :http://www.zougla.gr/sexuality/article/sexuality-aftismos-ke-aftoikanopisi-pou-ke-pos-prepi-na-paremvoume  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου