Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Πειθαρχία και παιδί: Τα 4 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς

sf-boy-coloring-on-wall

Όταν οι γονείς πρέπει να διαχειριστούν την άσχημη συμπεριφορά των παιδιών, όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά!

Το να αγνοούν σημαντικές ενδείξεις στη συμπεριφορά των παιδιών είναι ένα από τα πολλά λάθη που κάνουν οι γονείς όσον αφορά την πειθαρχία των παιδιών τους.

Εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, θα δείτε μεγάλη διαφορά στη διαδικασία της ανατροφής του παιδιού σας. Διαβάστε ορισμένα από τα κλασικά «στραβοπατήματα» των γονέων και τις αντίστοιχες λύσεις τους:



Είστε υπερβολικά αρνητικοί
«Μην χτυπάς την αδερφή σου», «Μη φωνάζεις, είναι μεσημέρι»…τα πράγματα που λέτε στο παιδί σας να κάνει είναι ατελείωτα.



Η λύση: Ζητήστε από το παιδί τη συμπεριφορά που θέλετε να δείτε. Κανείς δεν θέλει να μεγαλώσει ένα παιδί χωρίς όρια, αλλά οι γονείς λένε τόσο συχνά «όχι» στα παιδιά που στο τέλος η λέξη χάνει το νόημα της. Επιπλέον, πολλοί γονείς λένε όχι στα παιδιά, χωρίς να τους υποδεικνύουν τί είναι αυτό που πρέπει να κάνουν. Επομένως, χρησιμοποιήστε το σε εξαιρετικά «επικίνδυνες» περιπτώσεις.


Περιμένετε πολλά από τα παιδιά
Το παιδί σας σας φέρνει σε αμηχανία με τις δυνατές φωνές του σε χώρους όπου επιβάλλεται η ησυχία. Το μαλώνετε και συνεχίζει να μην σας ακούει. Γιατί το κάνει αυτό;



Η λύση: Αναλάβετε το ρόλο του δασκάλου. Τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν ακόμα να ελέγξουν την παρορμητικότητα τους ή να μάθουν τους κανόνες που ισχύουν σε δημόσιους χώρους. Οι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά γνωρίζουν πολλά περισσότερα από αυτά που κάνουν. Διδάξτε στο παιδί σας πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται, λέγοντας: «Δεν επιτρέπεται να φωνάζουμε εδώ μέσα, αν θέλεις να ζητήσεις κάτι από τον μπαμπά θα ήταν καλύτερα να του το πεις ψιθυριστά».


Συμπεριφέρεστε με λάθος τρόπο
Όταν κάτι πάει στραβά αρχίζετε να φωνάζετε, στο δρόμο τσακώνεστε με τους άλλους οδηγούς, αλλά βγαίνετε εκτός ελέγχου αν το παιδί σας συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο.

Η λύση: Ζητήστε συγγνώμη από το παιδί σας κάθε φορά που δεν συμπεριφέρεστε με τον σωστό τρόπο μπροστά του. Όταν οι γονείς φωνάζουν, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά, αφού λειτουργούν με βάση τη διαδικασία της μίμησης. Ναι, είναι δύσκολο να προσπαθείτε συνεχώς να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, όμως θα πρέπει να απολογηθείτε στο παιδί κάθε φορά που ξεφεύγετε. Ακόμα και για τους γονείς είναι δύσκολο να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, όμως η «συγγνώμη» αποδεικνύει ότι είστε υπόλογοι για τις πράξεις σας.



Μόνο λόγια, καθόλου πράξεις
«Κλείσε την τηλεόραση, αυτή τη φορά το εννοώ». Τα παιδιά σας συνεχίζουν την κακή συμπεριφορά επειδή οι προειδοποιήσεις σας είναι αόριστες.

Η λύση: Καθορίστε όρια και ακολουθήστε τα. Η γκρίνια, οι δεύτερες ευκαιρίες και η διαπραγμάτευση, όλα μεταφέρουν στο παιδί το μήνυμα ότι η μεταξύ σας συνεργασία είναι προαιρετική. Για να διδάξετε τα παιδιά να ακολουθούν τους κανόνες σας, καθορίστε σαφή όρια και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα όταν τα ξεπερνούν. Για παράδειγμα, εάν θέλετε το παιδί σας να σηκωθεί από τον καναπέ και να διαβάσει, πείτε του: «Σε παρακαλώ κλείσε την τηλεόραση και κάνε τα μαθήματά σου». Αν υπακούσει, ευχαριστήστε το. Αν όχι, δοκιμάστε να είστε πιο επιβλητική: «Κλείνω αμέσως την τηλεόραση. Μέχρι να τελειώσεις το διάβασμα, δεν επιτρέπεται να την ανοίξεις».


Πηγή :http://www.infokids.gr/2014/10/peitharxia-kai-paidi-ta-4-pio-syxna-lathi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου