Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Αυτοερωτικές εμπειρίες του παιδιού - ο παιδικός αυνανισμός

RBsexuality

Στο τέλος του πρώτου έτους έχει παρατηρηθεί ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των παιδιών για να γνωρίσουν το σώμα τους. Αρχίζουν να εξερευνούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου της μητέρας τους και στη συνέχεια, στρέφονται προς τον εαυτό τους και το δικό τους σώμα. Αναπόφευκτα ανακαλύπτουν τα γεννητικά τους όργανα και αρχίζουν να παίζουν και να περνάνε την ώρα τους με αυτά. Η ανακάλυψη αυτή συντελείται πιο γρήγορα στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.

Τα παιδιά πιάνουν αρκετά συχνά τις ερωτογενείς ζώνες του σώματός τους- τα γεννητικά τους όργανα-για να απολαύσουν την ευχαρίστηση που τους δίνει αυτή τους η ενέργεια.

Ο διερεθισμός των γεννητικών οργάνων κατά τα πρώτα χρόνια έχει καταπραϋντικό-ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Συνήθως συμβαίνει την ώρα πριν τον ύπνο και βοηθάει το παιδί να πάψει να έχει επαφή με τον έξω κόσμο.

Προσπάθειες για την παρεμπόδιση του παιδικού αυνανισμού θεωρούνται από τους ειδικούς άτοπες και άσκοπες. Η πιο σωστή τακτική είναι να δώσουμε στο παιδί ένα λογικό βαθμό ελευθερίας να εξερευνήσει το σώμα του, χωρίς να δίνουμε στο νηπιακό αυτοερωτισμό μεγαλύτερη σημασία από όση πραγματικά του αξίζει.

Όπως συμβαίνει με όλες τις λειτουργικές δραστηριότητες των παιδιών, έτσι και ο παιδικός αυνανισμός αν φθάσει σε ακραία όρια, γίνεται πρόβλημα ή μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου ήδη υπάρχοντος προβλήματος. Στερημένα, δυστυχισμένα παιδιά καταφεύγουν στα γεννητικά τους όργανα για παρηγοριά και αναπλήρωση. Είναι ο ψυχαναγκαστικός χαρακτήρας (μια πολύ πρόχειρη παρηγοριά και ένα ενδοτροπικό μέσο ικανοποίησης) αυτό που μας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συναισθηματική ή την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Όπως αναφέρει ο Haim Ginnot «Η μόνη λύση είναι να περιβάλλουμε το παιδί με τη στοργή μας, την αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας έτσι ώστε ο αυτοερωτισμός να μην αποτελεί το μόνο τρόπο ικανοποίησής του».

Μπίλη Ρήγα-Κωνσταντάρα
Dr. Psych., Dipl. Pädag.
Διευθύντρια του Διαδραστικού Ευρωπαικού Σχολείου

Griechisch-deutscher Vorschul-Kindergarten
Δεμέστιχα 4 | 166 72 Βάρκιζα | T 210 8974143


Πηγή :http://www.lovebaby.gr/%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF/node/665.html  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου