Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Τύφλωση και μείωση της όρασης: Οι κυριότερες αιτίες

Το γνωρίζετε ότι κάθε πέντε λεπτά ένας άνθρωπος τυφλώνεται; Υπάρχουν στον κόσμο σήμερα, περισσότεροι από 180 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από κάποιας μορφής προβλήματος της όρασης.
Η ανίχνευση των προβλημάτων σε όλες τις ηλικίες μπορεί να αποτρέψει ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια, να μειώσει τον κίνδυνο τύφλωσης και να βοηθήσει έγκαιρα στην αντιμετώπιση γενικευμένων ασθενειών.

Οι κυριότερες αιτίες μείωσης της όρασης και τύφλωσης παγκοσμίως, είναι οι ακόλουθες:

1. Ο καταρράκτης

Το θάμπωμα του φακού που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού, εμποδίζει το πέρασμα του φωτός και είναι η κυριότερη αιτία απώλειας της όρασης παγκοσμίως.

Ο καταρράκτης δημιουργείται κυρίως λόγω γήρανσης. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που προκαλούν καταρράκτη όπως ο διαβήτης, οι τραυματισμοί του ματιού και κληρονομικές παθήσεις.

2. Το τράχωμα

Πρόκειται για μια χρόνια μεταδοτική μόλυνση των βλεφάρων και του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού. Μεταδίδεται δια μέσου της επαφής με εκκρίσεις από τα μάτια ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο ή και από βακτηρίδια που μεταφέρονται από έντομα.
Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 5,6 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν τυφλωθεί ή που κινδυνεύουν άμεσα να τυφλωθούν λόγω τραχώματος. Το τράχωμα ευθύνεται για το 15% των περιπτώσεων τύφλωσης σε όλο τον κόσμο.

Επειδή το τράχωμα δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως παγκοσμίως, τα αντιβιοτικά, η προσωπική και περιβαλλοντική υγιεινή, η χειρουργική των βλεφάρων μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί.

3. Η ογκοκέρκωση
Η νόσος αυτή που επίσης αποκαλείται η τύφλωση των ποταμών, είναι η δεύτερη μολυσματική αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Πρόκειται για παρασιτική νόσο, προκαλείται από ένα παρασιτικό σκώληκα που μεταδίδεται από τη μαύρη μύγα Simulium damnosum.

Η μύγα αυτή ζει στις εύφορες περιοχές κοντά στους ποταμούς. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να προσβληθούν από την ογκοκέρκωση.

Περίπου 18 εκατομμύρια έχουν προσβληθεί από τη νόσο και 800.00 έχουν υποστεί απώλεια της όρασης τους λόγω της νόσου. Η μόνη θεραπεία για αυτούς που έχουν προσβληθεί από ογκοκέρκωση είναι μια ετήσια δόση του φαρμάκου ivermectin.

4. Τύφλωση των παιδιών
Μπορεί να προκληθεί από έλλειψη βιταμίνης Α, την ιλαρά, την επιπεφυκίτιδα των νεογνών, το συγγενή καταρράκτη, την αμφιβληστροειδοπάθεια του προώρου και άλλες ανεπάρκειες.

Οι εν λόγω παθήσεις έχουν προκαλέσει τύφλωση σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια παιδιά. Η αντιμετώπιση της παιδικής τύφλωσης περιλαμβάνει τη χορήγηση βιταμίνης Α και την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας για τα μάτια όπως επίσης τη διαφώτιση και ενημέρωση για το πρόβλημα.

5. Μυωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία
Οι παθήσεις αυτές προκαλούνται όταν το σχήμα του ματιού δεν επιτρέπει στις ακτίνες του φωτός να διαθλώνται κανονικά, κάνοντας έτσι τις εικόνες αυτών που βλέπει ο ασθενής να είναι θολερές.

Υπάρχουν στον κόσμο περισσότεροι από 135 εκατομμύρια άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν μια καλύτερη όραση, εάν ήταν δυνατόν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου