Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Έξυπνα παπούτσια καθοδηγούν άτομα με πρόβλημα όρασης

Έξυπνα παπούτσια καθοδηγούν άτομα με πρόβλημα όρασης

Πολύτιμος βοηθός για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης είναι, πλέον, τα παπούτσια με το σύστημα Lechal που ανέπτυξαν οι επιστήμονες Krispian Lawrence και Anirudh Sharmaτου MIT Media Labs.

Πώς λειτουργούν
Ο χρήστης επιλέγει τη διεύθυνση του προορισμού του, μέσω μιας φωνητικής εντολής στο smartphone του, και το GPS του Lechal χαράσσει τη διαδρομή, μέσω τεχνολογίας Bluetooth.
Η καθοδήγηση του χρήστη γίνεται με δονήσεις της “έξυπνης σόλας” στο αριστερό ή το δεξί πόδι, ανάλογα με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει. Οι δονήσεις γίνονται εντονότερες όταν πλησιάζει στον προορισμό.

Κόστος
Μπορεί να αγοράσει κάποιος είτε έτοιμο το αθλητικό παπούτσι είτε την προσαρμόσιμη σόλα.
Τα Lechal (που σημαίνει Let’s Go) είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία από την άνοιξη του 2014, στην πολύ προσιτή τιμή των 25-30 Ευρώ για όσους έχουν προβλήματα όρασης, ενώ θα κοστίζουν περί τα 70 Ευρώ για τους κοινούς χρήστες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Sharma: "... η πώληση κάθε ζευγαριού Lechal για κοινό χρήστη θα επιδοτεί ένα ζευγάρι για άτομα με πρόβλημα όρασης".

Τα παπούτσια διαθέτει η εταιρεία που ίδρυσαν, πρόσφατα, οι δύο επιστήμονες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η αρχική ιδέα αφορούσε αποκλειστικά τους τυφλούς, θεωρείται ότι το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές και άλλους χρήστες, (όπως άτομα με προβλήματα μνήμης).

Πηγή : http://papazafirimaria.blogspot.gr/search/label/%CE%A3%CE%9F%CE%92%CE%91%CE%A1%CE%91%20%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%92%CE%9B%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91%20%CE%9F%CE%A1%CE%91%CE%A3%CE%97%CE%A3 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου