Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Εύκολο παιχνίδι με μπαλόνια για παιδιά με τύφλωση, προβλήματα ακοής ή κίνησης!

balloons-bowl


Ένα σύνηθες πρόβλημα των γονέων που έχουν παιδιά με αναπηρία, είναι τα παιχνίδια. Τα περισσότερα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, δεν είναι συνήθως και ελκυστικά για παιδιά με τύφλωση ή προβλήματα ακοής. Μιλώντας με μια φίλη δασκάλα, μου πρότεινε να ψάξω για εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης των παιδιών.


Ένα από τα ενδιαφέροντα που ανακάλυψα, είναι ένα παιχνίδι με μπαλόνια, που εύκολα μπορεί ο κάθε γονέας να το φτιάξει σπίτι του και κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Η διαδικασία είναι απλή και  αρχικά θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

–          Μπαλόνια

–          Ένα χωνί

–          Ένα μεγάλο μπολ

–          Υλικά από τη κουζίνα σας, όπως: ζάχαρη, ρύζι, αλεύρι, όσπρια, αλάτι, νερό κλπ

–          Baby powder

Με το χωνί, γεμίζετε κάθε μπαλόνι με διαφορετικό υλικό. Μετά το δένετε και το κλείνετε με τον κλασσικό τρόπο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι υλικά σας έρθουν στο μυαλό. Τα βάζετε όλα μαζί σε ένα μπολ, αφότου πρώτα τα περάσετε ελαφρώς με babypowder(ταλκ), γιατί έχουν τη τάση να κολλάνε μεταξύ τους. Τώρα είστε έτοιμοι και το παιχνίδι ξεκινά!

Ζητήστε από το παιδί, αφότου πρώτα τα έχει νιώσει δια της αφής και του ονοματίσετε, τι είναι το κάθε υλικό, να βρει τι περιέχει το κάθε μπαλόνι. Εάν το παιδί δεν έχει πρόβλημα όρασης, μπορείτε συνδυαστικά να παίξετε και με τα χρώματα των μπαλονιών.  Δημιουργείστε και μπαλόνια με 2 φόρες από το κάθε είδος, ώστε να προσπαθήσει να ταιριάξει τα όμοια μεταξύ τους.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος στην αρχή, μέχρι το παιδί να μάθει τις ονομασίες των υλικών και να τα ξεχωρίζει όταν τα αγγίζει. Όμως είναι ένα παιχνίδι που μπορείτε ανά πάσα στιγμή να το αλλάξετε με όποιο τρόπο είναι πιο βολικό για εσάς ή το παιδί. Δεν έχετε κίνδυνο επίσης από μικροτραυματισμούς, μιας και αναφερόμαστε σε ένα πολύ μαλακό υλικό.(να έχετε το νου σας φυσικά, μήπως τρυπήσει κάποιο μπαλόνι!).

Καλή σας  διασκέδαση!

Πηγή: www.wonderbaby.org 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου