Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

10 tips για να προετοιμάσετε το παιδί σας να μάθει τον κώδικα γραφής Braille

Η αρχή της μάθησης της ανάγνωσης πραγματικά ξεκινάει με τη γέννηση του ατόμου. Η διαδικασία περιλαμβάνει γνωστικές διαδικασίες, κινητικές δεξιότητες, γλώσσα και επικοινωνία και άλλα. Επιρπόσθετα, τα παιδιά που μαθαίνουν ανάγνωση με τον κώδικα γραφής Braille πρέπει να αναπτύξουν τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας και απτικής διάκρισης. Εδώ θα βρείτε 10 tips για να ξεκινήσετε.

1. Δώστε στο παιδί πρόσβαση στον κώδικα Braille παντού

Να θυμάστε ότι τα βλέποντα παιδιά έχουν δει χιλιάδες λέξεις προτού ξεκινήσουν να διαβάζουν. Εκτυπώστε λοιπόν λέξεις σε braille και κολλήστε παντού: πάνω σε κουτιά και συσκευασίες φαγητού, στα σαμπουάν και στην οδοντόπαστα, πάνω στην τηλεόραση. Σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, υπολογιστή κτλ. Τώρα σκεφτείτε πόση εξάσκηση κάνει ένα βλέπον παιδί πριν ακολουθήσει επίσημες οδηγίες διαβάσματος. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στο περιβάλλον του παιδιού σας το Braille. Διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι μπορούν να έχουν πάνω τους καρτελάκια σε braille για να έχει πρόσβαση το παιδί.

2. Δώστε πολλές ευκαιρίες στο παιδί να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες και τις δεξιότητες του χεριού.

Ενθαρρύνετε το παιδί να ανοίγει και να κλείνει διάφορες συσκευασίες, και όλα τα είδη ρουχισμού (κουμπιά, φερμουάρ, κλιπς κτλ). Προσκαλέστε το παιδί να σας βοηθήσει με μαγειρικές εργασίες όπως καθάρισμα φρούτων και λαχανικών, κόψιμο κτλ. Μπορεί φαινομενικά να μη σας φαίνονται ως δραστηριότητες σημαντικές για την εξέλιξη της ανάγνωσης αλλά πραγματικά είναι.

3. Βάλτε το παιδί σας να κατηγοριοποιήσει, να ταξινομήσει και να ταυτίσει αντικείμενα.

Ζητήστε από το παιδί σας να ταξινομήσει διάφορους τύπους υλικών -κουμπιά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, κέρματα. Ας τα ταξινομήσει ανάλογα με το μέγεθος (μικρά-μεγάλα), με το αν είναι μαλακά ή σκληρά, ανάλογα με το σχήμα κτλ.
4. Εξασκήστε το παιδί σας στο να αφηγείται ιστορίες και στην χρονική ακολουθία γεγονότων
Η αποκρυπτογράφηση του Braille είναι μόνο ένα κομμάτι της διαδικασίας της μάθησης της ανάγνωσης. Η γλωσσική ανάπτυξη είναι πάρα πολύ σημαντική. Ζητήστε από το παιδί σας να αφηγηθεί τι έκανε όλη τη μέρα. Ζητήστε του να σας πει 5 πράγματα που αγοράσατε από το μάρκετ. Ζητήστε του να σας περιγράψει τι έκανε στο σχολείο χτες. Τι συνέβει μετά το σχολείο κτλ.

5. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει τις έννοιες θέση, κατεύθυνση και προσανατολισμός στο χώρο.

Κάντε εξάσκηση με το παιδί όσον αφορά στις έννοιες πάνω/κάτω, πίσω από /μπροστά από, δεξιά/ αριστερά/ στη μέση/ ανάμεσα κτλ. Για παράδειγμα μπορείτε να του ζητάτε : "Βάλε το ποτήρι πίσω σου/ Βάλε το ποτήρι αριστερά σου" κτλ.

6. Εξασκείστε το μέτρημα

Χρησιμοποιήστε καθημερινές καταστάσεις. Για παράδειγμα μέτρα τις μπλούζες που είναι στο καλάθι των άπλυτων, μέτρα τα κουτάλια στο νεροχύτη, μέτρα τα σκαλιά.

7. Δώστε του ευκαιρίες να αναπτύξει την απτική του διάκριση.

Δημιουργείστε απτικά βιβλία. Πάρτε κάποιες ιδέες για βιβλία αφής:

http://www.pathstoliteracy.org/deaf-blind-son

Επόμενος στόχος μπορεί να γίνει δίνοντας του μεμονομένα γράμματα braille και ζητώντας του να βρει το ίδιο. Αργότερα μπορείτε να βάλετε καρτελάκια με απλές λέξεις να βρει τις ίδιες. Και όσο τα καταφέρνει να δυσκολεύετε τους στόχους.

textured heart on page of loose leaf book


8. Δημιουργείστε ιστορίες

Καλέστε το παιδί να δημιουργήσετε μια ιστορία για ένα γεγονός που έζησε. Γράψτε τι ακριβώς είπε και εκτυπώστε το σε Braille και διαβάστε το δυνατά ξανά και ξανά μαζί με το παιδί. Αυτό θα βοηθήσει να καταλάβει το παιδί ότι το Braille δεν είναι αποκομμένο από τη σημασία των γεγονότων και ότι κάθε λέξη σε Braille ή σελίδα αντιστοιχεί σε κάθε λέξη που λέμε.
http://www.pathstoliteracy.org/how-create-experience-book

9. Ενθαρρύνετε το παιδί να γράφει
Η ανάγνωση και η γραφή πάνε χέρι χέρι στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων γραμματισμού. Τα βλέποντα παιδιά εξασκούνται με τους μαρκαδόρους πολύ πριν μπουν επίσημα στη διαδικασία ανάγνωσης και γραφής. Ανάλογα λοιπόν θα πρέπει τα παιδιά με αναπηρία όρασης να κάνουν σημάδια σε χαρτί με στυλό ή με τη μηχανή Braille.

10. Διαβάστε κάθε μέρα

Είναι σημαντικό να διαβάζετε μαζί με το παιδί ιστορίες και παραμύθια. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε βιβλία μπορείτε να απευθυνθείτε στους διάφορους τοπικούς συλλόγους ατόμων με προβλήματα όρασης που σίγουρα θα μπορούν να σας δανείσουν βιβλία.

Πηγή ; http://papazafirimaria.blogspot.gr/2015/02/10-tips-braille.html  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου