Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Παιδική κακοποίηση στην οικονομική κρίση

Πολλά είναι πλέον τα περιστατικά παραμέλησης, κακοποίησης ή και εγκατάλειψης παιδιών από γονείς που βιώνουν την ελληνική οικονομική κρίση. Το Al Jazzera σε ανταπόκριση του από την Ελλάδα, αναφέρει πως οι κοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος έρχονται να προσθέσουν ένα επιπλέον βάρος στις ήδη επιβαρυμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Μόλις τον προηγούμενο χρόνο, το “Χαμόγελο του Παιδιού” στήριξε με τρόφιμα περισσότερες από 2600 οικογένειες, που, όπως παρατηρήθηκε, ήταν διπλάσιες από το προηγούμενο έτος. Η φροντίδα που παρέχει το ίδρυμα αυτό, αλλά και διάφορες οργανώσεις της Ελλάδας δεν περιορίζεται εκεί. Το "Χαμόγελο του Παιδιού" στηρίζεται κατά βάση, στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή, παραδίδοντας στις αρχές αναφορές για κακομεταχείριση, παραμέληση ή εγκατάλειψη παιδιών. Σύμφωνα με τον ιδρυτή, Κώστα Γιαννόπουλο, “Λόγω της κρίσης, γονείς έχασαν τη δουλειά τους ή ζουν σε μια κατάσταση τρόμου επειδή δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους”.

"Μερικοί αρχίζουν να πίνουν, κάποιοι αυτοκτονούν, άλλοι κάνουν χρήση ναρκωτικών ή παρουσιάζουν διαταραχές στη διανοητική τους ισορροπία". Αυτό επηρεάζει τα παιδιά τους και σε κάποιες περιπτώσεις θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους», αναφέρει ο ίδιος στο Al Jazeera. Πρώτο βήμα, εφόσον διαπιστωθεί ότι ένα παιδί υφίσταται σοβαρή κακοποίηση, είναι η ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής, η οποία διεξάγει τη σχετική έρευνα και καλείται να αποφασίσει για την προστασία του παιδιού.

Τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ιδρύματα, είναι πολλά. Η αύξηση καταγγελιών για κακοποίηση και παραμέληση ανηλίκων έφτασε το 55.4% το 2013, ενώ οι καταγγελίες σοβαρών περιστατικών έφτασαν τις 679. Όπως αναφέρει ο Κ. Γιαννόπουλος: “Πρόσφατα, είχαμε μια περίπτωση ενός μικρού κοριτσιού για το οποίο τέσσερις φορές είχε καταγγελθεί ότι κακοποιούταν. Βρέθηκε νεκρή στο ψυγείο του σπιτιού της. Η μητέρα της, τοξικομανής, την κακοποίησε μέχρι θανάτου και έκρυψε το σώμα της εκεί”. Η οργάνωση κατάφερε να σώσει τα δύο αδέλφια του μικρού κοριτσιού.


Παιδική κακοποίηση στην οικονομική κρίση


Σε περίπτωση που αποφασιστεί η απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον, τότε αναζητείται χώρος φιλοξενίας. Πολλά παιδιά σήμερα, παρά τις αναφορές που γίνονται, εξακολουθούν να ζουν στο περιβάλλον κακοποίησης, καθώς υπάρχει έλλειψη εγκαταστάσεων. Το κράτος φαίνεται πως δυσκολεύει την πολύτιμη βοήθεια του “Χαμόγελου του Παιδιού”, αλλά και άλλων ιδρυμάτων, όπως είναι τα “Παιδικά Χωριά SOS”. Με βάση τον νόμο του 2010, οι δωρεές σταμάτησαν να εκπίπτουν της φορολόγησης. Άρχισαν να φορολογούνται στο 0,5%, ενώ οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις έπρεπε να πληρώσουν 23% ΦΠΑ επί των εσόδων τους, δηλαδή τις δωρεές.
Πολλά από τα κτίρια που στεγάζουν αυτά τα παιδιά είναι παλιά και μεγάλα, ενώ τα περισσότερα χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Πολλές από τις πτέρυγες των ιδρυμάτων δεν δουλεύουν, ενώ τα ίδια πολλές φορές, είναι επίσης δύσκολο να θερμανθούν και να συντηρηθούν. Η ανεπάρκεια δομών φιλοξενίας οδηγεί πολλά παιδιά να παραμένουν εγκαταλελειμμένα στα νοσοκομεία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, χρησιμοποιούνταν ως προσωρινές κατοικίες για 177 παιδιά, πριν από τρία χρόνια. Ο αριθμός αυτός έφτασε στα 216 πριν από δύο χρόνια, ενώ το περασμένο έτος ξεπέρασε τα 300.

Ο διοικητής του νοσοκομείου “Αγία Σοφία”, Μανώλης Παρασάββας, αναφέρει πως: “Τα προηγούμενα χρόνια, το παιδί δεν καθόταν πάνω από δύο με δυόμισι εβδομάδες. Τώρα έχουμε περιπτώσεις παιδιών που μπορεί να καθίσουν στο νοσοκομείο δύο ή και τρεις μήνες. Το να βρεθεί ένα υγιές παιδί σύμφωνα με τον ίδιο, σε νοσοκομειακό περιβάλλον, δεν είναι το καλύτερο σενάριο.


Παιδική κακοποίηση στην οικονομική κρίση

Η κακοποίηση που δέχεται ένα παιδί επηρεάζει όλη του τη ζωή. Σύμφωνα με μία έρευνα που είχε δημοσιευθεί παλαιότερα, στο επιστημονικό περιοδικό Cerebrum, η κακοποίηση ή η εγκατάλειψη κατά την παιδική ηλικία, προκαλεί μόνιμες αλλαγές στη φυσιολογία του αναπτυσσόμενου παιδικού εγκεφάλου. Οι αλλαγές αυτές στη δομή του εγκεφάλου είναι σημαντικές και προκαλούν διάφορα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, αλλά και διαταραχές της προσωπικότητας όταν το παιδί ενηλικιωθεί. Μία από τις ανωμαλίες που δημιουργούνται στα άτομα που υπέστησαν κατά την παιδική τους ηλικία, κακοποίηση, είναι η επιθετικότητα και οι τάσεις αυτοκαταστροφής και εγκληματικότητας.
Το πρόβλημα της παιδικής κακοποίησης είναι πολύ βαθύτερο από ότι ίσως φαντάζονται πολλοί. Πολλά ιδρύματα δεν είναι σε θέση, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, να υποστηρίξουν προγράμματα αρωγής βρεφών και παιδιών. Σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, οι σχέσεις γονέων και παιδιών δυσκολεύουν και ενδεχομένως αυξάνονται τα προβλήματα βίας μέσα στο σπίτι, από το γεγονός ότι πολλές οικογένειες δεν μπορούν να συντηρηθούν, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Οι διαστάσεις του προβλήματος ίσως, γίνουν λίγο κατανοητές, λαμβάνοντας υπόψη ότι 63.299 παιδιά και οικογένειες ζήτησαν βοήθεια από το “Χαμόγελο του Παιδιού” το 2013, την στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός για το 2012, ήταν 48000.

Πηγή http://www.pathfinder.gr/stories/3557636/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου