Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Τι είναι αυτισμός; Χορεύοντας σε διαφορετικό ρυθμό ...!

Ο αυτισμός άρχισε να αναγνωρίζεται τη δεκαετία του 1940 από δύο ανθρώπους που εργάζονταν σε διαφορετικά μέρη την ίδια εποχή : τον  HANS ASPERGER, στην Αυστρία και τον LEO KANNER, στις ΗΠΑ .Και οι δύο αναφέρονταν σε μια ομάδα παιδιών που είχαν :
προβλήματα στον λόγο, στην επικοινωνία και στη φαντασία

  • έντονη επικέντρωση σε συγκεκριμένα αντικείμενα και ασχολίες 
  • εξαιρετικές οπτικές ικανότητες 
  • έντονη αντιπάθεια προς κάθε αλλαγή
     Και οι δύο ερευνητές έδωσαν σ'αυτή τη διαταραχή το ίδιο όνομα,αυτισμός,το οποίο προέρχεται από την ελληνική λέξη <<εαυτός>>.
    Παρότι αυτή η κατάσταση δεν αναγνωριζόταν από τους γιατρούς , παρά μόνο από τον 20ό αιώνα και μετά ,υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσίαζαν αυτιστική συμπεριφορά .Κάποιοι πιστεύουν ότι διηγήσεις  για <<υποβολιμαία παιδιά>> ήταν εξηγήσεις για παιδιά με αυτισμό.
Σύμφωνα με αυτές τις διηγήσεις , οι νεράιδες έπαιρναν το κανονικό παιδί και άφηναν ένα όμορφο παιδί-νεράιδα στη θέση του . Τα <<υποβολιμαία>> παιδιά θεωρούνταν πως μεγάλωναν μακριά από τους άλλους ανθρώπους ,<<σε ένα δικό τους κόσμο>> , κάτι που αποτελεί μια χαρακτηριστική περιγραφή του αυτισμού .
  Ο αυτισμός ανήκει σε μια ομάδα διαταραχών, γνωστών ως <<διεισδυτικές αναπτυξιακές διαταραχές>> (Pervasive Developmental Disorders,PDD).Οι διεισδυτικές αναπτυξιακές διαταραχές περιλαμβάνουν προβλήματα λόγου και επικοινωνίας(κοινωνική αλληλεπίδραση), καθώς και επαναλαμβανόμενες και παρορμητικές συμπεριφορές .Ο αυτισμός μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω σε διαφορετικό βαθμό το καθένα ,ή μόνο μερικά από αυτά.Ο αυτισμός είναι μια                 << διαταραχή φάσματος >>.Στο ένα άκρο του φάσματος υπάρχουν οι άνθρωποι με πολύ λίγα αυτιστικά στοιχεία ,που ίσως είναι τόσο ήπια ,ώστε να μη διαγνωστεί ως αυτιστικό.Στο μέσο του φάσματος υπάρχουν κάποια άτομα στα οποία μπορεί να έχει διαγνωστεί υψηλής λειτουργικότητας αυτισμός ή το σύνδρομο ASPERGER.Το άλλο άκρο του φάσματος ορισμένες φορές ονομάζεται <<κλασικός αυτισμός >>και οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να επικοινωνήσουν με άλλα άτομα ή μπορεί ποτέ να μη μάθουν να ο κάνουν .
  Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων με αυτισμό διαφέρουν αρκετά.Η πιο αξιόπιστη από αυτές   αναφέρει πως σε κάθε 10.000 άτομα τα 91 έχουν αυτισμό : δηλαδή ,σχεδόν το 1 % του γενικού πληθυσμού.Αυτό ισχύει για κάθε χώρα ,φυλή ,θρησκεία, και εθνική ομάδα σ΄ όλο τον κόσμο.Η μόνη ομάδα πληθυσμού που επηρεάζεται λιγότερο από τον αυτισμό είναι τα κορίτσια. Φαίνεται πως για κάθε τέσσερα αγόρια αντιστοιχεί ένα κορίτσι.
  Κάθε άνθρωπος με αυτισμό έχει τη δική του προσωπικότητα , η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα τον τρόπο εμφάνισης της διαταραχής αυτής .Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο με αυτισμό είναι διαφορετικό και γι αυτό, όταν μιλάμε για συμπεριφορές που σχετίζονται με τον αυτισμό , τείνουμε να χρησιμοποιούμε γενικούς όρους .
  Όλοι οι άνθρωποι που ανήκουν στο φάσμα της αυτιστικής διαταραχής έχουν παρόμοια προβλήματα σε τρεις βασικούς τομείς  : 
  1. στις κοινωνικές σχέσεις
  2. στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία 
  3. στη φαντασία
Αυτοί οι τρεις τομείς είναι συχνά γνωστοί ως <<η τριάδα της εξασθένησης>>.


Πηγή :
Θέματα Υγείας, Αυτισμός,Sarah Lennard-Brown
Εκδόσεις Σαββάλα .2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου